Kako premagati strah pred zobozdravnikom

Strah pred zobozdravnikom je zelo pogost pojav tako pri odraslih kot pri otrocih, dobra novica pa je, da se s tem lahko uspešno spopademo.

Prvi znaki, da imamo pred seboj osebo, ki ima odontofobijo (strah pred zobozdravnikom) so prepotene roke, upognjeno telo ter bled obraz.

Fobije, kot so strah pred zaprtimi prostori – klavstrofobija ali strah pred letenjem lahko nadzorujemo tako, da se preprosto izognemo tem sitacijam. V primeru odontofobije, pa se mora posameznik soočiti s problemom in se ga naučiti nadzorovati, kajti ta lahko vpliva in znižuje kakovost življenja pacienta. Razlog za soočanje s strahom je torej preprosta nujnost zdravljenja, ki tako posameznika obvaruje pred številnimi težavami.

Strah pre zobozdravnikom se pogosto pojavi v otroštvu

Raziskave kažejo, da travmatične izkušnje v otroštvu, bistveno vplivajo na njihove občutke in kasnejše vedenje. Lahko gre za z opazovanjem naučen strah ali pa lastno travmatično izkušnjo.

Prav zato bi v zobozdravstvu morali biti še posebej previdni, da se izognemo negativnim in bolečim izkušnjam, da preprečimo strah in stisko pri pacientu, ki je lahko vodilo izogibanja zobozdravnika in dober povod za fobijo.  

Prvi obisk zobozdravnika je ponavadi spoznavne narave, vspostavitev zaupanja med otrokom in zobozdravnikom ter zabavno spoznavanje njegovega dela. Ali se bo otrok bal zobozdravika, je predvsem odvisno od staršev, ki lahko otroka že v naprej pripravijo in mu predstavijo poklic kot nekaj povsem običajnega. Pomebno je, da starš prenaša dobre in pozitivne misli. Tak otrok ne bo pod stresom, tesnoben ali v strahu.

Kaj lahko storimo

Dobra novica je, da se bolečini lahko izognemo! Sodobno zobozdravstvo je brezbolečinsko, tehnika je zelo napredovala. Zobozdravniki se zavedajo, da je obisk pri njih za mnoge paciente neprijetna izkušnja in se prav posebej osredotočajo na načine kako zmanjšati strah, stisko in nelagodje pacienta, pri tem so jim v veliko pomoč nove tehnike.  

V naši ordinaciji Dentabel uporabljamo različne metode anestezije ali inhalacijsko sedacijo. Inhalacijska sedacija z didušikovim oksidom ali smejalnim plinom je lahko primerna za paciente z odontofobijo, saj ta med posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine.

Naša zobozdravnika Igor in Ladislav imata bogate izkušnje z bolniki, ki trpijo z odontofobijo. V primeru, da ste to Vi nam brez strahu pišite ali nas kontaktirajte, z veseljem Vam bomo pomagali in poskušali najti najboljšo rešitev za Vas.

Z veseljem Vam bomo pomagali premagati odontofobijo!