Zobna zalivka ali plomba

Danes zobna zalivka ali tako imenovana plomba velja za najpogostejšo storitev v zobni praksi.

Zobna zalivka nadomešča manjkajoče zobno tkivo – votlino nastalo zaradi kariesa, obrabe ali poškodbe.

 V naši ordinaciji vedno izberemo najboljše za Vas, zato za zobne zalivke uporabljamo kompozitne materiale/steklasto-ionomerne materiale. Ta meterial ima odlične fikalno-kemične lastnosti za uporabo na zobni struktrui.

Izdelava zobne zalivke

Najprej je potrebno odstraniti gnilobo/karies, zob očistiti, posušiti ali popraviti poškodovani del zoba. Na pripravljeni del se nanse blaga kislina, ki odpira pore na sklenini in dentinu. Zatem se izlije sredstvo za povezovanje bond, ta odprte pore in se strdi. Nato se s procesom strjevanja, sredstvo za povezovanje pripravlja za vezanje s polnilom/plombo. Zato se ta faza imenuje tudi bonding faza.

Postopek se nadaljuje z oblikovanjem plombe, tako da bo nastala čim bolj naravna oblika zoba. Oblikovanje poteka slojevito in postopoma, da ne pride do krčenja materiala, kar lahko vpliva na nadaljnjo rekonstrukcijo zoba. Sloji se utrdijo s pomočjo močne svetlobe. Zobozdravniki imajo danes na voljo široko paleto barv in odtenkov, plomba bo nevidna, tako lahko zobozdravnik izpolni estetska pričakovanja pacienta. Ko se plomba strdi, zobozdravnik še preveri pravilen ugriz in plombo dokončno zgladi ter polira.

Trajnost zobnih zalivk?  

Kompoziti so materiali, izdelani iz umetnih mas, stabilni in prenesejo določene žvečne obremenitve, zato so odlični za zalivke, ki pacientu zagotavljajo trajnost. Sčasoma se lahko pojavi marginalni gap/razpoka med polnilom in naravnim zobom, kjer prodrejo bakterije, področje se okuži in nastane sekundarni karies.

Trajanje zobne zalivke je odvisno od ustne higiene pacienta, upoštevanja zobozdravnikovih navodil in seveda rednih kontrol.

Pišite nam ali nas pokličite za vse dodatne informacije ali povpraševanje.