Devitalizacija zoba: ciljano zdravljenje za ohranitev zoba

Endodoncija je veja splošnega zobozdravstva, ki zajema samo zdravljenje zoba oz. pulpe – zobnega živca, ta je ključnega pomena v razvojni fazi rasti zob kajti ona povezuje zob z okoliškimi tkivi, vsebuje žilice, živce in vezivno tkivo. Pulpo lahko zobozdravnik pri odrsalih ljudjeh tudi odstrani.

Devitalizacija je potrebna v primerih ko se karies tako močno razširi, da prodira vedno globlje in pride do živca, ki se okuži in vname, prav tako ob primeru poškodbe zoba ali bolezenskem stanju, ki je povezan z zobno pulpo. Zelo pogosto je devitalizacija edini način ohranitve zoba in odprave kroničnega zobobola pacienata.

Sodobne tehnike zdravljenja omogočajo ohranjanje zobovja, ki pacientu omogoča pravilen ugriz in položaj preostalih zob kajti dejstvo je, da je to boljša izbira kot denimo puljenje zoba, impantant ali različne protetične rešitve.

Kako poteka devitalizacija?

Prva faza je ugotovitev vzroka bolečine pacienta, rentgenski posnetek bo zobozdravniku podal odgovore za postavitev diagnoze in potek zdravljenja. Zdravljenje zoba ni invazivno, je popolnoma neboleče izvedeno v lokalni anesteziji. Sledi druga faza, odpiranje zoba, odstranitev okužene pulpe, čiščenje kanala zobne korenine, polnjenje kanala s termoplastičnim materialom.  

Naslednja faza je polnjenje – izdelava zalivke za rekosnstrukcijo zoba. V primerih, ko je bil zob zajet v večjem delu s kariesom in je rekonstrukcija zelo obsežna, je potrebna izdelava keramične krone, kajti ta bo zagotovila stabilnost in zaščito pred lomljenjem.

Po zdravljenju   

Včasih bo pacient po zdravljenju imel rahel zobobol, ki se oblaži z splošnim analgetikom. Zdravljen zob je lahko nekaj dni po posegu bolj občutljiv in pogosta je tudi površinska kromatična sprememba zoba. Ključnega pomena bo pravilna in redna ustna higiena.