Protetika

Zobna protetika se deli na fiksno in snemno protetiko. Gre za grano zobozdravstva, ki nam ponuja rešitve nadomeščanja ali prevleke za poškodovane, zdravljene, manjkajoče zobe v vmesni vrzeli.

Zobne krone, zobni mostički, pritrjene proteze

Primerna indikacija za krono je, ko se zobozdravnik sooči z zelo obsežnim kariesom, kjer bi popravilo in rekonstrukcija lahko povzročila zlom zoba. Zobozdravnik pripravi nosilec na katerega bo pritrjen zobni nadomestek izdelan po odtisu pacienta. Pri izdelavi celotne protetike uporabljamo le najsodobnejše materiale, kot so plemenite zlitine, karamika, cirkonij.

V primeru primanjkljaja zob, vrstne zobne vrzeli pacientu lahko predstavimo dve rešitvi: vstavitev zobnega vsadka ali pa pripravo zoba za mostiček, ki bo izdelan iz nosilnih prevlek in vmesnih členov. V primeru kjer zobje manjkajo na več mestih, bo mostiček sestavljen iz več elementov, da bi pacienetu povrnili funkcionalnost in estetiko zob. 

Da bi Vam zagotovili protetično kakovost, sodelujemo z najboljšimi zobnimi tehniki na Hrvaškem. Ker verjamemo, da je ključnega pomena individualen multidisciplinaren pristop.

Snemna protetika

Pri snemni protetiki govorimo o delnih, celotnih, začasnih ter kombiniranih protezah. Značilnost snemnih protez je možnost odstranitve. Pri kombiniranih protezah imamo vedno fiksni del (krono, mostiček …), ki deluje kot nosilec na kateremu sloni snemna proteza. Snemnoprotetične nadomestke pacient lahko po navodilih in po potrebi odstrani iz ust, skrbi za higieno proteze in ustne votline. Poleg tega je treba povedati, da pri snemnih nadomestkih lahko pride do neželjenega premikanja in nepopolnega prileganja proteze, kar se lahko odraža pri sami funkcionalnosti zob. Snemne proteze, za razliko od fiksne proteze, ne preprečujejo resorpcijo kosti. Na estetski ravni pa so zagotovo najboljše kombinirane proteze, saj so pri teh nosilci nevidni.