Odkrijte Poreč! Umetnost in kultura le korak stran od naše ordinacije

Poreč je eden izmed biserov Istre. Zahvaljujoč bogati zgodovini, lahko obiskovalec občuduje in raziskuje preteklost vse od rimskih časov do danes. Poreč in njegova okolica ponujata raznoliko in pestro paleto dejavnosti za raziskovalni duh vsakega turista.

Lepo ohranjeno zgodovinsko središče ponuja čarobnost sprehoda po gladkih izhojenih rimskih ulicah (Decumanos in Cardo) ali po ostankih rimskega foruma (tako imenovanem Marafor). Obvezen je še ogled najbolj ohranjene zgodnjebizantinske Evfarzijeve bazilike (Stolnica Marijinega vnebovzetja) v Sredozemlju iz 6. stojetja, s slovitimi mozaiki, zgrajene za časa škofa Evfrazija, katero je UNESCO uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. 

Poleg tega ima Poreč bogato gotsko, bizantinsko ter germansko dediščino, ki je vseprisotna od slikovitih trgov, pa do dih jemajočih stavb, kot je recimo Palača Simčić, v kateri se nahaja muzej Poreštine. Na njenem dvorišču, kjer se zbirajo in hranijo stari kamniti spomeniki – Lapidariju, lahko uživate v kozarcu odličnega lokalnega vina.

Starodavno mesto je lahko živelo zavoljo svoje okolice in tako je tudi danes. Le nekaj kilometrov stran boste obdani z pitoresknimi vinogradi in oljčnimi nasadi, ki se razprostirajo proti notranjosti od koder prihajajo odlična oljčna olja in slovita malvazija. Podajte se v raziskovanje slikovite pokrajine, kjer lahko na številnih kmečkih turizmih okušate kulinarične dobrote Istre in domače specialitete posameznega kraja, kolesarite po mirnih vasicah, se podate na pohod med vinogradi, morda obiščete jamo Baredine ali pa se odpravite na izlet po nekdanji železniški progi – Parenzani, ki  je povezovala Trst in Poreč. 

Glavna zvezda poletja pa je zagotovo morje. Prav vsak turist lahko najde kotiček zase na peščeni ali kamniti plaži, zasebni v senci borovc ali pod toplim mediteranskim soncem. Ko pa se dan prevesi v večer lahko uživate v šumu valov, sprehodih ob morju ter se sprostite in uživate v kozarcu mrzle malvazije.

Poleg naravnih in kulturnih lepot Poreč in okolica ponujata številne prireditve, festivale, športne dogodke, koncerte v katerih lahko uživate celo poletje …

Poreč Open Air – Festival of Life: ulične prireditve, glasbeni, filmski in gledališki večeri
The Poreč Annale – razstava sodobne umetnosti 
Poreč-ki koncerti v Evfarzijevi baziliki
Street Art Festival
Jazz in Lap – Jazz & Blues Festival Poreč – poletni jazz koncerti 
Giostra – preteklost na mestni promenadi